Dažnai, sutikdami Naujuosius metus, apipilame save pažadais: sveikiau maitintis, daugiau judėti, atsisakyti žalingų įpročių arba kaip tik įtraukti naudingus naujus ritualus į kasdienybę. Tačiau, kaip pastebi gydytoja dietologė Evelina Sabonaitytė-Ivanauskė, nors metų pradžioje daugelis yra kupini motyvacijos ir noro gyventi sveikiau, šaltuoju metų laiku mūsų organizmas dažnai reikalauja komforto – šiltų, sočių, bet ne visada sveikų patiekalų. O už lango vis labiau įsivyraujant pavasariui, jau būname nusivylę savo pastangomis ir tikimės, kad lėkštėse lengvesni patiekalai atsiras natūraliai. Deja, pasak specialistės, sveiki įpročiai nesusiformuoja savaime.
„Šaltesni orai mus skatina rinktis ne visada sveikus, tačiau jaukumą suteikiančius patiekalus. Tai dažnai apsunkina gerų įpročių laikymąsi, net jei per Naujuosius tvirtai pasižadėjome gyventi kitaip“, – sako gydytoja. Bet kaip yra iš tikrųjų – ar metų pradžioje iš tiesų valgome sveikiau?
Lietuvoje gyventojai metų pradžioje užsakinėjo mažiau picų ir burgerių
Nors būtų galima tikėtis, kad metų pradžioje išaugs sveikų patiekalų, tokių kaip salotos, populiarumas, „Wolt“ platformos duomenys atskleidžia įdomias tendencijas. Sausio ir vasario mėnesiais, palyginti su lapkričiu ir gruodžiu, sveiko maisto ir salotų užsakymų skaičius Lietuvoje sumažėjo 4 proc., Estijoje – 6,5 proc., o Latvijoje – net 9,5 proc. Tačiau bendrai užsakymuose visose Baltijos šalyse toliau karaliauja mėsainiai, picos ir sušiai – jų valgėme beveik tiek pat, kiek metų pabaigoje. Lietuvoje gyventojai ypač yra pamėgę kebabus. Per praėjusius metus šis patiekalas tapo populiariausių naktipiečių pasirinkimu – nakties metu tarp vidurnakčio ir 5 valandos ryto jų buvo užsakyta virš 20 tūkst.
Pasak „Wolt“ Baltijos šalių vadovo Manto Lomsargio, metų laikas ir oro sąlygos gali turėti įtakos sveiko maisto užsakymų mažėjimui. „Šaltais ir tamsiais žiemos mėnesiais žmonės dažniau renkasi sotesnius, šildančius patiekalus. Tai visiškai suprantama – juk maistas yra ne tik energijos šaltinis, bet ir komforto dalis“, – teigia M. Lomsargis. Jis priduria, kad „Wolt“ nuolat siekia pasiūlyti sveikesnių alternatyvų, kad kiekvienas galėtų rasti savo poreikius atitinkančius pasirinkimus.
Dietologė: „Plakame save vos tik nepavyksta laikytis pažadų“
Gydytoja pastebi, kad nemažai žmonių į mitybos specialistus kreipiasi būtent po Naujųjų metų. „Daugelis tikisi pagaliau tapti geriausia savo versija – pradeda sportuoti, konsultuojasi su specialistais. Tačiau nauji įpročiai nesusiformuoja per kelias dienas. Svarbu į pokyčius žiūrėti palaipsniui ir nesigraužti, jei ne viskas pavyksta iškart. Tačiau būtent todėl daugelis savo pažadus pamiršta dar pirmąjį mėnesį“, – sako dietologė.