Close Menu
Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Karštos naujienos

    Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

    16 liepos, 2025

    Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?

    10 liepos, 2025

    Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

    8 liepos, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    • Straipsnio talpinimas
    • Pradžia
    • Sveikata

      Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

      16 liepos, 2025

      Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?

      10 liepos, 2025

      Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

      8 liepos, 2025

      Gydytojas įspėja: kylant temperatūrai kyla ir vandens poreikis

      1 liepos, 2025

      Kai fizinis aktyvumas tampa investicija į ilgaamžiškumą: koks sportas naudingiausias sveikatai?

      26 birželio, 2025
    • Naujienos

      Augalinį maistą Lietuvoje populiarinanti organizacija „Gyvi gali“ tampa „Augalyn“

      13 birželio, 2025

      Lietuva – pirmoji iš Baltijos šalių, kurioje galima įsigyti nereceptinius vaistus internetu

      14 balandžio, 2025

      Duris atvėrus atnaujintam „Eglės reabilitacijos centrui“, kauniečiams sutrumpės eilės reabilitacijos paslaugoms gauti

      6 kovo, 2025

      Lietuvos sanatorijose ir reabilitacijos centruose – rekordinis lankytojų antplūdis

      26 vasario, 2025

      Vilniuje duris atveria pirmoji privati neuromoduliacijos klinika „Neuropulsas“ – nauja era medicinoje

      14 vasario, 2025
    • Ligos

      Iš profesorės lūpų: 6 faktai apie tyliąja žudike vadinamą hipertenziją

      16 gegužės, 2025

      Tylus pavojus po kojomis: kaip apsisaugoti nuo erkių platinamos pavojingos ligos?

      3 kovo, 2025

      Labai retos ligos – pavojus ir pacientams, ir valstybei: ar įmanoma padėti visiems?

      26 vasario, 2025

      Šios ausų, nosies ir gerklės ligos tyko jūsų kasdien – sužinokite, kaip jų išvengti, kol nevėlu

      12 vasario, 2025

      Sergamumas onkologinėmis ligomis auga: žmonės vis dar vengia prevencijos ir ignoruoja simptomus

      4 vasario, 2025
    • Vaistai

      Europos Komisija patvirtino „Duvyzat“ Diušeno raumenų distrofijai gydyti

      19 birželio, 2025

      Žmonėms skirtų vaistų komitetas, ŽSVK (angl. Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) rekomenduoja ES patvirtinti „Duvyzat“ – vaistą, skirtą Diušeno raumenų distrofijai gydyti

      29 balandžio, 2025

      Vaistininkė: sąnarių ligų maisto papildais nepagydysite

      14 kovo, 2023

      Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

      14 kovo, 2023

      Pasitikrinkite, ar mokate rūšiuoti vaistus: 5 esminės taisyklės

      14 kovo, 2023
    • Patarimai

      Vokietijos el. parduotuvės – kai ieškai daugiau nei tik kainos

      2 birželio, 2025

      Kada geriausia vartoti L-karnitiną – ryte, prieš treniruotę ar po jos?

      28 gegužės, 2025

      Ar vaistus pirkti gyvai, ar internetu?

      20 gegužės, 2025

      Aukšta vaiko temperatūra gali padėti kovoti su virusais – neskubėkite jos mažinti

      5 kovo, 2025

      Kai nerimas virsta panika: štai kaip įveikti karo baimę ir vienas įprotis, kuris gali pakeisti viską

      4 kovo, 2025
    • Video

      Sveikatos patarimai: širdies ir kraujagyslių ligos

      14 kovo, 2023

      Širdies ligos: kaip saugoti ir tausoti širdį

      14 kovo, 2023
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Home » Daigai – žaliasis supermaistas, gelbėjantis nuo virškinimo sistemos sutrikimų (receptas)
    Sveikata

    Daigai – žaliasis supermaistas, gelbėjantis nuo virškinimo sistemos sutrikimų (receptas)

    Lukas G.By Lukas G.21 liepos, 2023Komentarų: 05 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Dėl savo skonio ir daugybės sveikatai naudingų savybių, daigai buvo pripažinti supermaistu. Tai – išties universalus maisto produktas: daigais galima gardinti salotas, pusryčių sumuštinius ir košes, mišraines ar sriubas. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, su daigais gauname ir daug organizmui reikalingų mineralų bei vitaminų, mat jauno augalo stadijoje jie sukaupia koncentruotą biologiškai aktyvių medžiagų kiekį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva kviečia išmėginti asortimento naujienas ir dalijasi patarimais, kaip užsiauginti daigų namų sąlygomis.

    Pagardins tiek salotas, tiek pusryčių sumuštinius

    Vasaros sezono vaisiai ir daržovės džiugina spalvų bei skonių įvairove, tačiau nereikėtų apsiriboti tik pilnai subrendusiomis gėrybėmis. Verta vasariškus patiekalus papildyti ir smulkiais daigais, kuriuose, anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, randamas didžiausias biologiškai aktyvių medžiagų koncentratas, skatinantis augalo vystymąsi bei augimą.

    „Daigai turi mažai kalorijų, bet tai – vis tiek sveikatai palankus maisto produktas: juose gausu eterinių aliejų, antioksidantų, mineralinių medžiagų – geležies, cinko ir kalcio, reikalingų užtikrinti gyvybingą augalo augimą. Be to, daiguose yra vandenyje tirpių vitaminų ir skaidulų, būtinų virškinimo sistemos veiklai. Daigiai iš esmės žmogaus organizme pasitarnauja kaip vitaminas“, – pasakoja gydytoja dietologė.

    Daigus mitybos specialistė rekomenduoja naudoti salotų, įvairių glotnučių, pusryčių sumuštinių bei sriubų gamyboje. „Pridėdami daigus į kasdienių patiekalų ruošimą, juos ne tik praturtinsite vitaminais, mineralais, bet ir paįvairinsite skonį, – teigia E. Gavelienė, bet įspėja, jog nepaisant didelės daigų naudos, kai kada jie gali sukelti ir nepageidaujamas organizmo reakcijas. – Dėl labiau koncentruotų biologiškai aktyvių medžiagų, geriant daigų sultis, gali pasireikšti pykinimas. Ypač atsargiai į mitybą daigus turėtų įtraukti žmonės, kuriems nustatytas dirgliosios žarnos sindromas.“

    Šiltesni orai lemia didesnę daigų paklausą

    Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad daigų vartojimas labiausiai išauga sušilus orams, pavasario metu, kai po šaltos žiemos norima savo racioną papildyti vitaminų bei mineralų gausa. Vis dėlto, ekspertė priduria, kad, nepriklausomai nuo metų laiko, lietuviškų daigų visuomet galima rasti prekybos centro lentynose.

    „Parduotuvių lentynose turime įvairiausių daigų: nuo saulėgrąžų, burokėlių, porų bei raudonųjų kopūstų iki daigintų pupelių bei liucernos. Žinoma, priklausomai nuo rūšies skiriasi ir daigų skoniai bei vartojimo būdas. Pavyzdžiui, saulėgrąžų daigus galima vartoti kaip užkandį, o porų daigai, gaminant patiekalus, naudojami vietoje svogūnų“, – pasakoja komercijos operacijų vadovė.

    Be to, ekspertė pataria iš parduotuvės parsineštus daigus laikyti šaldytuve, nes būdami šilumoje, jie ir toliau dygs; tai gali pakenkti skoniui: „Kai tik parsinešate parduotuvėje pirktus daigus namo, nedelsdami padėkite juos į šaldytuvą. Daigus visada laikykite žemesnėje nei 4°C temperatūroje. Taip pat, jei daigai supakuoti sandariame inde, palikite juos originalioje pakuotėje, kol būsite pasiruošę juos naudoti.“


    Verta atsižvelgti į puikias skonio savybes ir kulinarines galimybes

    Komercijos operacijų vadovės teigimu, daigai – ne tik sveikatai palankus supermaistas, bet ir puikus ingredientas patiekalams gardinti: „Daigai pasižymi gaivia ir traškia tekstūra, todėl puikiai tinka salotoms, sumuštiniams ir apkepams gardinti. Be to, daigai pasižymi skonių įvairove, pavyzdžiui, liucernų daigai yra švelnaus riešutų skonio, ridikėlių daigai –pipiriniai ir aštrūs, o brokolių ir saulėgrąžų daigai pasižymi skoniu, panašiu į lapinių žalumynų. Tačiau iš esmės didžioji dalis daigų yra švelnaus ir subtilaus skonio, todėl tinka įvairiems patiekalams, nes neužgožia kitų ingredientų.“

    O. Suchočeva priduria, kad daigai yra puikus priedas prie daugelio populiarių patiekalų: „Daigai gerai dera prie salotų, nes suteikia gaivaus traškesio ir skonio. Jų galima dėti į žaliąsias, grūdų ar makaronų salotas. Taip pat daigai puikiai tinka sumuštiniams ir apkepams gardinti, nes suteikia ir skonio, ir maistingumo. Jie dar dera su įvairiais garnyrais ar pagardais, pavyzdžiui, keptomis daržovėmis, avokadais, humusu. O sriubos ir troškiniai bus tikrai gaivesni, jei prieš pat patiekiant, uždėsime norimą kiekį pasirinktų daigų.“

    Šiek tiek kantrybės ir daigai – ant jūsų stalo

    Norintys sutaupyti, gali daigų užsiauginti ir namų sąlygomis, tereikia įsigyti kokybiškų sėklų ir pasirūpinti sterilia daiginimo įranga: „Rinkitės aukštos kokybės sėklas bei įsitikinkite, kad jos neapdorotos bei yra tinkamos vartoti. Taip pat pradėkite nuo švarios daiginimo įrangos, kad išvengtumėte bakterijų dauginimosi: daigų stiklainius, padėklus ar daigų maišelius išplaukite karštu muiluotu vandeniu arba naudokite maistinį vandenilio peroksidą ar actą jiems dezinfekuoti.“

    „Į daiginimo stiklainį ar dubenį įdėkite norimą kiekį sėklų ir užpilkite jas vandeniu. Leiskite joms mirkti rekomenduojamą laiką, paprastai per naktį arba pagal konkrečioms sėkloms skirtas instrukcijas. Po mirkymo iš sėklų išpilkite vandenį ir kruopščiai nuplaukite šviežiu, švariu vandeniu. Nusausinkite vandens perteklių, kad sėklos neužsiterštų vandeniu. Tuomet įdėkite nuplautas sėklas į daigų indą. Paprastai daigai dera šiltoje, tamsioje ir šiek tiek drėgnoje vietoje. Uždenkite indą arba naudokite daigų dangtelį ar tinklelį, kad oras cirkuliuotų ir į jį nepatektų dulkių ar vabzdžių. Be to, nepamirškite daigus nuplauti švariu vandeniu bent du kartus per dieną, geriausia ryte ir vakare“, – apie daiginimo procesą pasakoja O. Suchočeva.

    Be to, O. Suchočeva rekomenduoja, sulaukus naminio daigų derliaus, paskutinį kartą juos nuplauti ir atsargiai pašalinti lukštus ar nedaigintas sėklas bei, prieš perkeliant į sandarų indą arba šaldytuvą, leisti jiems visiškai išdžiūti. „Šviežiai nuimtus daigus paprastai galima laikyti šaldytuve iki savaitės“, – pasakoja „Rimi“ komercijos operacijų vadovė ir priduria, kad skubantys įvairių porų, saulėgrąžų, pupelių bei raudonųjų kopūstų daigų gali įsigyti prekybos vietose.

    „Norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje. Taip atliepiame į žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose: dabar visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą“, – teigia komercijos operacijų vadovė.

    Edita Gavelienė Olga Suchočeva Rimi
    Lukas G.

    Taip pat skaitykite:

    Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

    16 liepos, 2025

    Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?

    10 liepos, 2025

    Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

    8 liepos, 2025
    Ar jau skaitėte?
    Sveikata

    Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

    By Lukas G.16 liepos, 20250

    Vasaros sezonu moters intymiai zonai neretai tenka daugiau iššūkių. Karštis, prakaitas, vandens telkinių vanduo, smėlis,…

    Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?

    10 liepos, 2025

    Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

    8 liepos, 2025

    Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?

    3 liepos, 2025
    Reklama
    Apie mus
    Apie mus

    Sveikata, vaistai, ligos - tai mūsų gyvenimo dalis. Sužinokite visas naujienas vienoje vietoje. Kokybiška informacija mąstantiems žmonėms.

    Kontaktai:

    El.paštas:: labas@sveikataplius.lt

    © 2025 Kopijuoti draudžiama

    Naujienos
    • Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių
    • Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?
    • Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?
    • Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?
    • Gydytojas įspėja: kylant temperatūrai kyla ir vandens poreikis

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.