Close Menu
Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Karštos naujienos

    Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

    16 liepos, 2025

    Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?

    10 liepos, 2025

    Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

    8 liepos, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    • Straipsnio talpinimas
    • Pradžia
    • Sveikata

      Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

      16 liepos, 2025

      Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?

      10 liepos, 2025

      Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

      8 liepos, 2025

      Gydytojas įspėja: kylant temperatūrai kyla ir vandens poreikis

      1 liepos, 2025

      Kai fizinis aktyvumas tampa investicija į ilgaamžiškumą: koks sportas naudingiausias sveikatai?

      26 birželio, 2025
    • Naujienos

      Augalinį maistą Lietuvoje populiarinanti organizacija „Gyvi gali“ tampa „Augalyn“

      13 birželio, 2025

      Lietuva – pirmoji iš Baltijos šalių, kurioje galima įsigyti nereceptinius vaistus internetu

      14 balandžio, 2025

      Duris atvėrus atnaujintam „Eglės reabilitacijos centrui“, kauniečiams sutrumpės eilės reabilitacijos paslaugoms gauti

      6 kovo, 2025

      Lietuvos sanatorijose ir reabilitacijos centruose – rekordinis lankytojų antplūdis

      26 vasario, 2025

      Vilniuje duris atveria pirmoji privati neuromoduliacijos klinika „Neuropulsas“ – nauja era medicinoje

      14 vasario, 2025
    • Ligos

      Iš profesorės lūpų: 6 faktai apie tyliąja žudike vadinamą hipertenziją

      16 gegužės, 2025

      Tylus pavojus po kojomis: kaip apsisaugoti nuo erkių platinamos pavojingos ligos?

      3 kovo, 2025

      Labai retos ligos – pavojus ir pacientams, ir valstybei: ar įmanoma padėti visiems?

      26 vasario, 2025

      Šios ausų, nosies ir gerklės ligos tyko jūsų kasdien – sužinokite, kaip jų išvengti, kol nevėlu

      12 vasario, 2025

      Sergamumas onkologinėmis ligomis auga: žmonės vis dar vengia prevencijos ir ignoruoja simptomus

      4 vasario, 2025
    • Vaistai

      Europos Komisija patvirtino „Duvyzat“ Diušeno raumenų distrofijai gydyti

      19 birželio, 2025

      Žmonėms skirtų vaistų komitetas, ŽSVK (angl. Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) rekomenduoja ES patvirtinti „Duvyzat“ – vaistą, skirtą Diušeno raumenų distrofijai gydyti

      29 balandžio, 2025

      Vaistininkė: sąnarių ligų maisto papildais nepagydysite

      14 kovo, 2023

      Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

      14 kovo, 2023

      Pasitikrinkite, ar mokate rūšiuoti vaistus: 5 esminės taisyklės

      14 kovo, 2023
    • Patarimai

      Vokietijos el. parduotuvės – kai ieškai daugiau nei tik kainos

      2 birželio, 2025

      Kada geriausia vartoti L-karnitiną – ryte, prieš treniruotę ar po jos?

      28 gegužės, 2025

      Ar vaistus pirkti gyvai, ar internetu?

      20 gegužės, 2025

      Aukšta vaiko temperatūra gali padėti kovoti su virusais – neskubėkite jos mažinti

      5 kovo, 2025

      Kai nerimas virsta panika: štai kaip įveikti karo baimę ir vienas įprotis, kuris gali pakeisti viską

      4 kovo, 2025
    • Video

      Sveikatos patarimai: širdies ir kraujagyslių ligos

      14 kovo, 2023

      Širdies ligos: kaip saugoti ir tausoti širdį

      14 kovo, 2023
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Home » Pamiršta, bet itin vertinga daržovė – išsikepkite apkepą su porais ir pirmosiomis miško voveraitėmis
    Sveikas maistas

    Pamiršta, bet itin vertinga daržovė – išsikepkite apkepą su porais ir pirmosiomis miško voveraitėmis

    Lukas G.By Lukas G.4 rugpjūčio, 2023Komentarų: 04 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Apkepai su grybais, daržovėmis bei mėsa – ne tik gardi, bet ir įspūdingai atrodanti stalo puošmena. Rečiau nei svogūnai vartojami jų giminaičiai porai idealiai tinka nesaldiems kepiniams. Tad jei savaitgalį laukiate svečių, išsikepkite tokį apkepą – jis pigus, lengvai paruošiamas, be to, tai ir proga pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Nors sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad daugiau antioksidantų turi žali porai, net ir termiškai apdorotuose išlieka mineralinių medžiagų bei skaidulų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip juos laikyti ir kokiuose patiekaluose panaudoti.

    Poruose esančios medžiagos – tarsi skydas nuo uždegimų

    Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, porai labiausiai vertinami dėl antioksidantų: „Poruose randama itin daug polifenolių ir skirtingų sieros junginių, kurie mūsų organizme funkcionuoja kaip gynybinis barjeras bei apsaugo nuo įvairių uždegimų.

    Tiesa, antioksidantai skyla, kai produktai yra termiškai apdorojami, todėl norit kuo daugiau jų gauti, porus naudingiausia vartoti žalius. Tiesa, ir termiškai apdorotuose poruose išlieka skaidulų bei mineralinių medžiagų.“
    Poruose taip pat gausu tokių mineralų kaip manganas, varis, geležis, yra vitaminų A, C ir K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui. „Porai yra ir B grupės vitaminų šaltinis, pavyzdžiui, juose gausu folatų“, – teigiamas porų maistines savybes vardina gydytoja.

    Savo skoniu porai panašiausi į svogūnus, tik švelnesni, ne tokie aitrūs. Porai, česnakai ir svogūnai priklauso tai pačiai – lelijinių augalų – šeimai. Dr. E. Gavelienės teigimu, tarp šių daržovių maistinių savybių yra šiek tiek skirtumų. „Lyginant su svogūnais, poruose yra šiek tiek mažiau skaidulų, o su česnakais porus sieja veiklioji, antibakterinį poveikį turinti medžiaga, alicinas. Dėl naudos žmogaus sveikatai visos šios daržovės yra rekomenduojamos įtraukti į kasdienės mitybos racioną“, – pabrėžia dietologė, ragindama ragauti tiek porais, tiek svogūnais ar česnakais gardintų patiekalų.

    Porai – vieni iš universaliausių daržovių

    Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad nors dažniau vartojama baltoji poro dalis, žalioji, nors ir kietesnė, taip pat tinka troškinimui ar patiekalų papuošimui: „Daugelis porus naudoja šviežioms salotoms paskaninti, nes jie turi kiek švelnesnį skonį nei svogūnai. Be to, labai populiaru apkepinti porus ir naudoti juos įvairiems užpilams, padažams. Porai puikiai papildys ir daržovių troškinius, sriubas, pyragus ar omletus.“

    Šią daržovę, pasak ekspertės, geriausia laikyti šaldytuve, specialiai joms skirtame stalčiuje. „Taip pat galima atpjauti norimą poro dalį, tarkime, vidurinę, o likusias sunaudoti vėliau, kai prireiks. Daugelis, nusipirkę porus, iškart juos supjausto ir apdoroja arba laiko dalimis šaldytuve bei šaldiklyje, tačiau tai priklauso nuo maisto gamybos įpročių. Ilgiau juos laikant namuose, žalioji dalis gali truputį apvysti, bet nepaisant to, poras vis tiek bus tinkamas maisto gaminimui, jo tikrai nereikia išmesti“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

    Ji taip pat primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad ir daržovių skyriuje galima rasti pigesnių jų variantų.

    Kulinarijos technologai siūlo išsikepti daržovių apkepą su grybais: kaskart galite keisti daržoves ir grybus vis kitais ir pasimėgauti įvairesniais skoniais.

    Apkepas su porais ir voveraitėmis*

    RECEPTAS

    Tešlai reikės:

    280 g miltų – kvietiniai miltai „Rimi“ 405D, 1,29 € / 1 kg;
    140 g sviesto – sviestas „Rimi smart“ 82 % rieb; 1,35 € / 180g.

    Įdarui reikės:

    4 porų – porai 2,85 € / 1kg;
    280 ml grietinėlės – pasterizuota grietinėlė „Rimi“, 30 proc. rieb; 1,29 € / 200 ml;
    140 g fermentinio sūrio – tarkuotas sūris „Rimi Gouda“ , 48% rieb; 1,99 € / 150g;
    25 g sviesto;
    250 g voveraičių ar kitų grybų;
    2 kiaušinių.

    Kaip gaminti:

    1. Miltus ir sviestą suberkite į dubenį ir pirštų galiukais trinkite, kol susiformuos Tada įpilkite 8 valgomuosius šaukštus šalto vandens, paminkykite, kol visi komponentai susijungs. Suformuokite rutulį.
    2. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą, kad ji būtų maždaug 5 cm didesnė už 25 cm skersmens kepimo formą. Įklokite ją taip, kad tešla padengtų ir indo šonus. Tada apie 20 minučių pašaldykite tešlą šaldiklyje.
    3. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.
    4. Kol tešla šaldoma, keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite porus, retkarčiais pamaišydami, kol jie suminkštės. Tada padidinkite kaitrą ir sudėkite grybus. Kepkite dar 5 minutes ir išjunkite kaitrą.
    5. Šiek tiek subadykite pyrago pagrindą šakute, ant tešlos tieskite folijos ar kepimo popieriaus, išklokite pyrago formą, ant jo paberkite džiovintų pupelių. Kepkite 20 minučių, tada nuimkite popierių, pupeles ir kepkite dar 5-10 minučių, kol viršus paruduos.
    6. Dubenyje paplakite kiaušinius ir palaipsniui supilkite grietinėlę. Įmaišykite porus, grybus ir pusę sūrio. Pagardinkite prieskoniais ir supilkite įdarą į pyrago formą. Apibarstykite likusiu sūriu, tada kepkite 20-25 minutes, kol apskrus ir įgaus auksinę spalvą. Palikite atvėsti.

    Skanaus!

    *Šios produktų kainos užfiksuotos rugpjūčio 4 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

    Edita Gavelienė Naujiena Olga Suchočeva Rimi
    Lukas G.

    Taip pat skaitykite:

    Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

    16 liepos, 2025

    Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?

    10 liepos, 2025

    Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

    8 liepos, 2025
    Ar jau skaitėte?
    Sveikata

    Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių

    By Lukas G.16 liepos, 20250

    Vasaros sezonu moters intymiai zonai neretai tenka daugiau iššūkių. Karštis, prakaitas, vandens telkinių vanduo, smėlis,…

    Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?

    10 liepos, 2025

    Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

    8 liepos, 2025

    Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?

    3 liepos, 2025
    Reklama
    Apie mus
    Apie mus

    Sveikata, vaistai, ligos - tai mūsų gyvenimo dalis. Sužinokite visas naujienas vienoje vietoje. Kokybiška informacija mąstantiems žmonėms.

    Kontaktai:

    El.paštas:: labas@sveikataplius.lt

    © 2025 Kopijuoti draudžiama

    Naujienos
    • Moters intymi higiena vasarą: vaistininkė pataria, kaip atostogaujant išvengti nemalonių pojūčių
    • Kai saulė palieka ne įdegį, o bėrimą: kas iš tiesų yra alergija saulei?
    • Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?
    • Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?
    • Gydytojas įspėja: kylant temperatūrai kyla ir vandens poreikis

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.