Close Menu
Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Karštos naujienos

    Iš profesorės lūpų: 6 faktai apie tyliąja žudike vadinamą hipertenziją

    May 16, 2025

    Kas antras Lietuvoje miršta dėl širdies ligų: kuo skiriamės nuo kitų valstybių ir kaip apsisaugoti?

    May 14, 2025

    Apie tai, ką vyrai dažniausiai nutyli: gydytojos patarimai, padėsiantys susigrąžinti libido

    May 14, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    • Straipsnio talpinimas
    • Pradžia
    • Sveikata

      Kas antras Lietuvoje miršta dėl širdies ligų: kuo skiriamės nuo kitų valstybių ir kaip apsisaugoti?

      May 14, 2025

      Apie tai, ką vyrai dažniausiai nutyli: gydytojos patarimai, padėsiantys susigrąžinti libido

      May 14, 2025

      Vyrų sveikata po 30-ies, 40-ies ir 50-ies: kaip keičiasi kūno poreikiai?

      May 8, 2025

      Priežastys, kodėl vaikai pradeda vartoti psichoaktyvias medžiagas, gali būti įvairios – nuo smalsumo iki nerimo

      May 5, 2025

      Gydytoja atskleidė, kokios medžiagos būtinos kiekvienam, norinčiam išsaugoti gerą regėjimą

      April 24, 2025
    • Naujienos

      Lietuva – pirmoji iš Baltijos šalių, kurioje galima įsigyti nereceptinius vaistus internetu

      April 14, 2025

      Duris atvėrus atnaujintam „Eglės reabilitacijos centrui“, kauniečiams sutrumpės eilės reabilitacijos paslaugoms gauti

      March 6, 2025

      Lietuvos sanatorijose ir reabilitacijos centruose – rekordinis lankytojų antplūdis

      February 26, 2025

      Vilniuje duris atveria pirmoji privati neuromoduliacijos klinika „Neuropulsas“ – nauja era medicinoje

      February 14, 2025

      Slaugos paslaugos namuose: svarbūs pokyčiai, kuriuos privalai žinoti!

      February 13, 2025
    • Ligos

      Iš profesorės lūpų: 6 faktai apie tyliąja žudike vadinamą hipertenziją

      May 16, 2025

      Tylus pavojus po kojomis: kaip apsisaugoti nuo erkių platinamos pavojingos ligos?

      March 3, 2025

      Labai retos ligos – pavojus ir pacientams, ir valstybei: ar įmanoma padėti visiems?

      February 26, 2025

      Šios ausų, nosies ir gerklės ligos tyko jūsų kasdien – sužinokite, kaip jų išvengti, kol nevėlu

      February 12, 2025

      Sergamumas onkologinėmis ligomis auga: žmonės vis dar vengia prevencijos ir ignoruoja simptomus

      February 4, 2025
    • Vaistai

      Žmonėms skirtų vaistų komitetas, ŽSVK (angl. Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) rekomenduoja ES patvirtinti „Duvyzat“ – vaistą, skirtą Diušeno raumenų distrofijai gydyti

      April 29, 2025

      Vaistininkė: sąnarių ligų maisto papildais nepagydysite

      March 14, 2023

      Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

      March 14, 2023

      Pasitikrinkite, ar mokate rūšiuoti vaistus: 5 esminės taisyklės

      March 14, 2023
    • Patarimai

      Aukšta vaiko temperatūra gali padėti kovoti su virusais – neskubėkite jos mažinti

      March 5, 2025

      Kai nerimas virsta panika: štai kaip įveikti karo baimę ir vienas įprotis, kuris gali pakeisti viską

      March 4, 2025

      Snieglentės sportas be traumų – ką svarbu žinoti?

      February 24, 2025

      Vaikų peršalimo ligos: ką daryti, kai jūsų atžala iš darželio vėl parsineša slogą?

      February 18, 2025

      Kas lemia moterų plaukuotumo didėjimą ir kaip efektyviai spręsti šią problemą?

      February 18, 2025
    • Video

      Sveikatos patarimai: širdies ir kraujagyslių ligos

      March 14, 2023

      Širdies ligos: kaip saugoti ir tausoti širdį

      March 14, 2023
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Home»Sveikas maistas»Sveikesnė mityba: išbandyk augalinių balandėlių receptą – naujas sveikatingumo hitas
    Sveikas maistas

    Sveikesnė mityba: išbandyk augalinių balandėlių receptą – naujas sveikatingumo hitas

    LukasBy LukasJanuary 15, 2025No Comments3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Traditional stuffed cabbage with minced meat and rice, served in a tomato sauce. Top view. Flat lay.
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Nepaisant vis daugiau dėmesio visuomenėje susilaukiančios augalinės mitybos privalumų tiek organizmui, tiek aplinkai, neretai norą pereiti prie tokio maitinimosi būdo stabdo mintis, jog teks atsisakyti savo pamėgtų tradicinių patiekalų. „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė sako, kad norint maitintis sveikiau ir subalansuotai, nereikės atsisveikinti su mylimais skoniais, tereikia žinoti, kaip tradicinių patiekalų ingredientus pakeisti augalinėmis alternatyvomis, išsaugant pamėgtą tekstūrą ir skonio savybes.

    „Kiekvienas mėgstame patiekalus, kurie mums yra artimi ir pažįstami. Tačiau pakeitus vos keletą ingredientų, juos galima paversti sveikesniais, neprarandant skonio ar tekstūros. Nuo tofu, augalinių gėrimų iki linų sėmenų – augalinės kilmės produktų pasirinkimas itin platus“, – sako M. Anilionė.

    Rinkitės įvairius produktus

     

    Augalinė mityba gali būti tokia pat paprasta ir įvairi, kaip ir tradicinė. Pasak M. Anilionės, svarbiausia pasirinkti tinkamas įprastų produktų augalinės kilmės alternatyvas.

    „Pavyzdžiui, bulvių košei gardinti naudojamą pieną galite keisti augaliniais avižų, sojos ar migdolų gėrimais. Mėsą galima keisti tofu, grybais ar sojų gaminiais. Pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvėse galima rasti privataus prekės ženklo „Vemondo“ veganiškų vištienos bei jautienos skonių kepsnių, kurie gali pakeisti įprastinius patiekalus. Tokie pasirinkimai leidžia išsaugoti pažįstamus skonius ir tekstūras, tačiau tuo pačiu maitintis sveikiau“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

    M. Anilionė pataria į savo valgiaraštį įtraukti kuo daugiau skirtingų produktų: „pirmiausia pakeiskite vieną ar du ingredientus mėgstamuose receptuose. Pavyzdžiui, išbandykite augalinį gėrimą vietoje įprasto karvės pieno arba sviestą sumuštiniams keiskite avokadu.“

    Kaip pakeisti pagrindinius ingredientus?

    Daugelis tradicinių receptų sunkiai įsivaizduojami be sviesto, pieno, mėsos ar kiaušinių. Pasak M. Anilionės, kiekvienas ingredientas turi skirtingą paskirtį patiekale, todėl itin svarbu žinoti, kam yra skirtas kiekvienas produktas.

    „Vieni produktai atsakingi už skonį, kiti – už tekstūrą, o dar kiti veikia kaip rišamoji medžiaga. Pavyzdžiui, sūrio skonį padažuose ar užkandžiuose gali puikiai atkartoti maistinės mielės. Sviestą kepiniams ar košei pakeiskite augaliniu margarinu arba kokosų aliejumi. Jei recepte svarbi rišamoji funkcija, kaip kiaušinių alternatyvą galite naudoti linų sėmenis, sumaišytus su vandeniu arba trintus bananus“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

    Kad ir ką begamintumėte, svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti ir atrasti tai, kad labiausiai tinka jums. Pavyzdžiui, tofu yra itin universalus ingredientas, tinkantis tiek troškiniams, tiek desertams. Jį galima marinuoti, kepti taip pat panaudoti padažo kreminei tekstūrai išgauti.

    „Lidl Lietuva“ siūlo išbandyti daugelio mėgstamų balandėlių augalinę versiją.

    Augaliniai balandėliai

    Reikės:

    1 vnt. kopūsto,

    2/3 stiklinės ryžių;

    300 g mėgstamų grybų; 2 svogūnų;

    1 morkos;

    5 česnako skiltelių;

    250 g smulkintų pomidorų savo sultyse;

    1-2 šaukštų aliejaus;

    2-3 lauro lapų;

    druskos ir pipirų pagal skonį.

    Gaminame:

    Kopūsto galvą apvirkite pasūdytame vandenyje, kad suminkštėtų lapai. Po to ją atvėsinkite, išpjaukite kotą ir atskirkite lapus. Ryžius nuplaukite iki skaidraus vandens, šiek tiek apvirkite, kad dar būtų kieti, nukoškite ir atvėsinkite.

    Grybus susmulkinkite, pavirkite juos 20 minučių ir nukoškite. Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutarkuokite morką. Tuomet keptuvėje įkaitinkite aliejų, iki auksinės spalvos apkepinkite svogūną, įspauskite česnako skilteles, trumpai pakepinę, sudėkite morkas ir grybus. Visą masę kepkite pamaišydami apie 5 minutes.

    Į atskirą dubenį sudėkite apkepintus grybus, morkas bei svogūnus su česnaku, taip pat ryžius, čiobrelius, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Ant kopūsto lapo dėkite įdaro, susukite balandėlį ir apkepkite jį iš kiekvienos pusės keptuvėje po kelias min.

    Susuktus balandėlius sudėkite į puodą, supilkite smulkintus pomidorus savo sultyse ir įpilkite šiek tiek vandens, kad balandėliai būtų pusiau apsemti. Įmeskite pasiruoštus lauro lapus, užvirinkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite viską ant silpnos ugnies apie pusvalandį.

    Skanaus!

    Lidl Lietuva Monika Anilionė
    Lukas

    Taip pat skaitykite:

    Augalinis sausis baigiasi, bet sveikesnė mityba gali tęstis – patarimai, kaip planuoti pirkinius visus metus

    January 31, 2025

    Sveika mityba prasideda parduotuvėje: šių produktų nevalia pamiršti

    January 27, 2025

    Ar produktai be gliuteno tikrai geresni? Dietistė atskleidžia tiesą ir pataria, kaip išvengti klaidų

    January 24, 2025
    Ar jau skaitėte?
    Ligos

    Iš profesorės lūpų: 6 faktai apie tyliąja žudike vadinamą hipertenziją

    By LukasMay 16, 20250

    Gegužės 17-ąją minima Pasaulinė hipertenzijos diena. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) 2023 m. duomenimis, su šia…

    Kas antras Lietuvoje miršta dėl širdies ligų: kuo skiriamės nuo kitų valstybių ir kaip apsisaugoti?

    May 14, 2025

    Apie tai, ką vyrai dažniausiai nutyli: gydytojos patarimai, padėsiantys susigrąžinti libido

    May 14, 2025

    Vyrų sveikata po 30-ies, 40-ies ir 50-ies: kaip keičiasi kūno poreikiai?

    May 8, 2025
    Reklama
    Apie mus
    Apie mus

    Sveikata, vaistai, ligos - tai mūsų gyvenimo dalis. Sužinokite visas naujienas vienoje vietoje. Kokybiška informacija mąstantiems žmonėms.

    Kontaktai:

    El.paštas:: labas@sveikataplius.lt

    © 2023 Kopijuoti draudžiama

    Naujienos
    • Iš profesorės lūpų: 6 faktai apie tyliąja žudike vadinamą hipertenziją
    • Kas antras Lietuvoje miršta dėl širdies ligų: kuo skiriamės nuo kitų valstybių ir kaip apsisaugoti?
    • Apie tai, ką vyrai dažniausiai nutyli: gydytojos patarimai, padėsiantys susigrąžinti libido
    • Vyrų sveikata po 30-ies, 40-ies ir 50-ies: kaip keičiasi kūno poreikiai?
    • Priežastys, kodėl vaikai pradeda vartoti psichoaktyvias medžiagas, gali būti įvairios – nuo smalsumo iki nerimo

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.