Close Menu
Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Karštos naujienos

    Medicininis metalas: kuo jis ypatingas?

    September 27, 2023

    Dantų tiesinimas kapomis: Alternatyva išaukštintai šypsenai

    September 20, 2023

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    August 29, 2023
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    • Straipsnio talpinimas
    • Pradžia
    • Sveikata

      Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

      August 29, 2023

      Nuolat norite ko nors saldaus? Jums gali trūkti chromo

      August 28, 2023

      Mokslo metai jau čia pat: ką daryti, kad grįžus į mokyklą vaiko nepultų ligos?

      August 28, 2023

      Nėštumas ir saulės vonios – kaip tai suderinti?

      August 28, 2023

      Gydytojas V. Morozovas pataria: ką daryti, kad mokinukai rytais žvaliai šoktų iš lovų?

      August 23, 2023
    • Naujienos

      Kas trečias šalies gyventojas dažniausiai geria sultis, sulčių gėrimus ar nektarus

      August 28, 2023

      1 iš 4 vaikų Lietuvoje patiria patyčias: žmonėms trūksta drąsos reaguoti ir jas stabdyti

      August 18, 2023

      Ekologinė problema LSMU mokslininkes įkvėpė sukurti gelį odos vėžio prevencijai

      August 18, 2023

      Pradėjo veikti pirmieji Lietuvoje paštomatai vaistinėse – sutrumpins klientų eiles

      August 11, 2023

      Pažangesnei burnos higienai – LSMU studento sukurtas ergonomiškas ir ekologiškas dantų šepetėlis

      August 11, 2023
    • Ligos

      Vaikų gydytoja: dažniausios vaikų infekcinės ligos atostogų užsienyje metu – kaip jų išvengti?

      July 14, 2023

      Kuo pasidomėti prieš atostogas užsienyje: turistams grasina ir primirštos ligos

      July 3, 2023

      Prasčiau girdite? Kokių taisyklių reikėtų laikytis, norint išvengti klausos sutrikimų

      June 28, 2023

      Kardiologai kreipėsi į Seimą: prašo imtis veiksmų, galinčių sumažinti mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų

      June 19, 2023

      Įminti kontaktinio dermatito paslaptis – dėl ligos tenka keisti ir profesiją

      June 14, 2023
    • Vaistai

      Vaistininkė: sąnarių ligų maisto papildais nepagydysite

      March 14, 2023

      Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

      March 14, 2023

      Pasitikrinkite, ar mokate rūšiuoti vaistus: 5 esminės taisyklės

      March 14, 2023
    • Patarimai

      Medicininis metalas: kuo jis ypatingas?

      September 27, 2023

      Dantų tiesinimas kapomis: Alternatyva išaukštintai šypsenai

      September 20, 2023

      Kas padės užklupus dehidratacijai – paprastas vanduo ar specialūs funkciniai gėrimai?

      August 18, 2023

      Nerūdijantis plienas: savybės, pritaikymas ir privalumai

      August 8, 2023

      Magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas: ką pravartu žinoti?

      August 4, 2023
    • Video

      Sveikatos patarimai: širdies ir kraujagyslių ligos

      March 14, 2023

      Širdies ligos: kaip saugoti ir tausoti širdį

      March 14, 2023
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Home»Patarimai»Kodėl prasidėjus vasaros sezonui griliaus patiekalai neturėtų tapti kasdieniu maistu?
    Patarimai

    Kodėl prasidėjus vasaros sezonui griliaus patiekalai neturėtų tapti kasdieniu maistu?

    LukasBy LukasJune 2, 2023Updated:June 2, 2023No Comments5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Gali skambėti keistai, bet senėjimo procesai žmogaus organizme prasideda dar jaunystėje, sulaukus maždaug 25 metų amžiaus. Ir nors grožio bei farmacijos pramonės mums siūlo įvairiausių jaunystės „eliksyrų“, dar niekas neįrodė, kad jie išties veiksmingi. Senėjimas – neišvengiamas gyvenimo etapas, tačiau išlaikyti ilgaamžiškumą, gerą savijautą ir išvaizdą, o, svarbiausia, neskatinti priešlaikinio senėjimo ir jį lydinčių ligų gali padėti tinkama mityba bei atsikratymas įpročių, kurie jį spartina.

    Knygoje „Viskas dėl angliavandenių“ rašoma, kad nors mityba nėra vienintelis ilgaamžiškumo šaltinis ir sveiko gyvenimo sąlyga, tačiau ji yra viena svarbiausių tai lemiančių veiksnių.

    „Ypatingai svarbu suvokti, kad maisto produktų sudėtis ir paruošimo būdas gali stiprinti organizmą, užtikrinti sveiką senėjimą bei užkirsti kelią įvairių ligų atsiradimui, tačiau taip pat gali turėti ir atvirkštinį poveikį“, – teigia knygos autorė Živilė Povilaitytė-Buzaitė.

    Pastaruoju metu atlikti išsamūs moksliniai tyrimai atskleidė, kad prie senėjimo proceso aktyviai prisideda tam tikri dariniai – galutiniai glikacijos produktai dar vadinami glikotoksinais. Žmogaus organizmas su jais susiduria kasdien, tad svarbu suprasti, kaip jie atsiranda ir kokį poveikį daro mūsų sveikatai.

    Nuodingų darinių formavimasis – negrįžtamas procesas

    Galutiniai glikacijos produktai – tai dariniai, kurie susidaro, kai su maistu gaunami baltymai ar riebalai susijungia su kraujyje esančia gliukoze. Kuo gliukozės (cukraus ir kitų angliavandenių) daugiau kraujyje, tuo gausiau kaupiasi galutiniai glikacijos produktai, greičiau vyksta senėjimo procesas bei kyla kitų grėsmių sveikatai.

    Šių kenksmingų produktų formavimasis – negrįžtamas procesas. Jie kaupiasi mūsų organizme ir ilgainiui virsta nenaudingų atliekų sankaupomis, atspariomis bet kokiems organizmo virškinimo ar apsivalymo procesams. Kai galutinių glikacijos produktų gausėja, mažėja inkstų pajėgumas filtruoti kraują ir šalinti atliekas. Dėl jų gausos arterijose siaurėja kraujagyslės, ima stingti ir dilti sąnariai, o mūsų veido ir kūno oda sparčiau raukšlėjasi, tampa suglebusi bei įgauna pilkšvą atspalvį. Negana to, šie toksiški produktai standina arterijas (aterosklerozė), drumsčia akių lęšiukus (katarakta) ir užteršia smegenų neuronų jungtis (demencija). Skatindami oksidacinį stresą ir uždegimą, galutiniai glikacijos produktai kenkia ląstelėms, o ilgainiui pažeidžia visus kūno organus.

    Šie nuodingi dariniai aktyviai dalyvauja ne tik senėjimo procese, bet ir vystantis bei progresuojant daugeliui degeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, cukrinis diabetas, širdies bei kraujagyslių ligos, hipertenzija, lėtinis uždegimas ir kai kurių rūšių vėžys.

    Vis dėlto turime susitaikyti su faktu, kad galutinių glikacijos produktų susidarymas neatsiejamas nuo normalios medžiagų apykaitos. Nerimą turėtų kelti pernelyg didelis jų kiekis, kuris ir skatina ligas bei kitus žmogaus organizmui žalingus procesus. Kai kurie galutinių glikacijos produktų susidarymo veiksniai, pavyzdžiui, aplinka, mums nepavaldūs, bet dauguma kitų (tabako vartojimas, netinkama mityba, pasyvus gyvenimo būdas ir pan.) lemia mūsų pasirinkimas. Taigi, ar leisime šiems toksiškiems dariniams susidaryti, daugiausia priklauso tik nuo mūsų pačių.

    Kaip jie atsiranda?

    Kaip jau buvo minėta, dažniausiai galutiniai glikacijos produktai formuojasi dėl didelio gliukozės kiekio kraujyje, t. y. vartojant per daug angliavandenių. Nustatyta, kad perteklinis cukraus, ypač fruktozės, kiekis paskatina šių nuodingų produktų gamybą ir kaupimąsi įvairiuose audiniuose.

    Galutiniai glikacijos produktai taip pat formuojasi, kai pasirenkamas ne itin sveikas maisto ruošimo būdas, pavyzdžiui, gaminama aukštoje temperatūroje (kepant, skrudinant, glazūruojant). Tiesa, šių pavojingų darinių pasitaiko ir neapdorotame gyvūninės kilmės maiste (pvz., ėrienoje), bet jie nekenksmingi, kol jų neveikia aukšta temperatūra. Tuo tarpu kepant maistą ant griliaus, orkaitėje ar aliejuje (gruzdinant bei skrudinant) galutinių glikacijos produktų susidaro itin daug.

    Žinoma, įvairūs maisto produktai gaminami arba termiškai apdorojami vien tam, kad juos būtų saugu vartoti, ką jau kalbėti apie patogumą, skonį, spalvą ir išvaizdą. Tačiau maisto paruošimo būdą galime rinktis, o žinodami, kad tam tikras apdorojimas yra kenksmingas, galime jo atsisakyti ar bent jau taikyti jį rečiau. Kuo dažniau vengsime šių maisto ruošimo būdų, tuo lėčiau kaupsis galutiniai glikacijos produktai, jie nesiformuos į gumulus, o mūsų organizmas gebės juos be trikdžių pašalinti.

    Ką daryti, kad sumažintume galutinių glikacijos produktų gamybą?

    Norėdami suprasti, ar šių kenksmingų produktų vartojame per daug, turėtume savęs paklausti, ar reguliariai valgome ant grotelių keptą bei skrudintą mėsą, majonezą ir stipriai perdirbtus maisto produktus, pavyzdžiui, margariną bei augalinį aliejų? Jei taip, vadinasi piktnaudžiaujame šiais žalingais produktais.

    Kad galutiniai glikacijos produktai nesikauptų, turėtume ruošti maistą sveikiau. Jų bus mažiau, jei maistą gaminsime drėgname karštyje, pavyzdžiui, virdami sriubas ar troškinius. Užuot kepus maistą sausoje kaitroje, derėtų dažniau troškinti, virti ir garinti, taip pat stengtis ruošti maistą trumpiau bei kuo žemesnėje temperatūroje. Šių toksiškų darinių gamybą galime sumažinti iki 50 proc., ruošdami mėsą su rūgštiniais ingredientais, tokiais kaip actas, pomidorų ar citrinų sultys. Taip pat naudingiau gaminti maistą ant keraminių paviršių nei ant metalinių. Beje, gaminimas lėtpuodyje yra vienas sveikiausių maisto ruošimo būdų.

    Atkreipkite dėmesį, kad labai daug šių nuodingų darinių yra perdirbtuose grūdiniuose gaminiuose (krekeriuose, sausainiuose ir kt.) bei rafinuoto cukraus produktuose. Jei valgysime daug žalio maisto, pavyzdžiui, daržovių, ir saikingai vartosime pieno gaminius bei mėsą, galutinių glikacijos produktų kiekis bus mažesnis. Kovojant su jais, mūsų maiste taip pat turėtų netrūkti antioksidantų. Be to, šių kenksmingų darinių gali gerokai padaugėti ne tik dėl netinkamos mitybos, bet ir dėl pasyvaus gyvenimo būdo, todėl svarbu dažniau judėti.

    „Atėjus vasaros sezonui, tikrai neprivalote atsisakyti vakarėlių prie griliaus – retkarčiais sukirsti kepsnį nėra pražūtinga, bet tai neturėtų tapti kasdieniu maisto ruošimo būdu. Bandant išvengti galutinių glikacijos produktų ir neigiamo jų poveikio sveikatai, vadovaukitės sveiku protu. Svarbu nepamiršti saiko“, – pataria knygos „Viskas dėl angliavandenių“ autorė Ž. Povilaitytė-Buzaitė.

    Patarimai, kaip sumažinti galutinių glikacijos produktų susidarymą ir atitolinti priešlaikinį senėjimą

    Venkite šių maisto produktų:

    • Saldainių, sausainių, pyragėlių, tortų ir saldžių gazuotų gėrimų. Daug fruktozės turinčio kukurūzų ar agavų sirupo. Keptų, gruzdintų ar skrudintų riešutų.

    • Aliejuje gruzdintų bulvyčių, keptos duonos.

    • Rūkytos mėsos ir pieno gaminių (dešros, dešrelių, kumpio, rūkyto sūrio ir kt.).

    • Karamelizuotų daržovių.

    • Margarino, saulėgrąžų, rapsų, palmių aliejaus.

     

    • Nepiktnaudžiaukite ant griliaus kepta mėsa: šašlykais, kepsniais, dešrelėmis, mėsainių paplotėliais.

     

    Daugiau vartokite:

    • Termiškai neapdoroto maisto (daržovės, žalumynai, sėklos, riešutai).

    • Antioksidantų gausių produktų: avokadų, alyvuogių, žuvies ir jūros produktų, subproduktų.

    • Dažniau virkite sriubas ir troškinius.

    • Gerkite kavą ir žalią bei juodą arbatą.

     

    Rekomeduojami maisto paruošimo būdai:

    • Dažniau troškinkite, virkite ir garinkite maistą.

    • Stenkitės ruošti maistą trumpiau ir kuo žemesnėje temperatūroje.

    • Maisto gaminimui naudokite lėtpuodį ir oro gruzdintuvę.

    • Marinuokite mėsą citrinų ar pomidorų sultyse, galite saikingai naudoti actą.

    Naujiena Živilė Povilaitytė-Buzaitė
    Lukas

    Taip pat skaitykite:

    Medicininis metalas: kuo jis ypatingas?

    September 27, 2023

    Dantų tiesinimas kapomis: Alternatyva išaukštintai šypsenai

    September 20, 2023

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    August 29, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Ar jau skaitėte?
    Patarimai

    Medicininis metalas: kuo jis ypatingas?

    By AdministracijaSeptember 27, 20230

    Medicininiai metalai yra specialios metalų lydinių grupės, kurios naudojamos medicinoje dėl jų ypatingų fizinių ir…

    Dantų tiesinimas kapomis: Alternatyva išaukštintai šypsenai

    September 20, 2023

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    August 29, 2023

    Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes

    August 28, 2023
    Reklama
    Apie mus
    Apie mus

    Sveikata, vaistai, ligos - tai mūsų gyvenimo dalis. Sužinokite visas naujienas vienoje vietoje. Kokybiška informacija mąstantiems žmonėms.

    Kontaktai:

    El.paštas:: labas@sveikataplius.lt

    © 2023 Kopijuoti draudžiama

    Naujienos
    • Medicininis metalas: kuo jis ypatingas?
    • Dantų tiesinimas kapomis: Alternatyva išaukštintai šypsenai
    • Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba
    • Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes
    • Odos iššūkiai kas antras Lietuvos gyventojas susiduria su odos sausumu, nepaisant to, drėkinamojo kremo nenaudoja net trečdalis

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.