Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Karštos naujienos

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    August 29, 2023

    Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes

    August 28, 2023

    Odos iššūkiai kas antras Lietuvos gyventojas susiduria su odos sausumu, nepaisant to, drėkinamojo kremo nenaudoja net trečdalis

    August 28, 2023
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    • Straipsnio talpinimas
    • Pradžia
    • Sveikata

      Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

      August 29, 2023

      Nuolat norite ko nors saldaus? Jums gali trūkti chromo

      August 28, 2023

      Mokslo metai jau čia pat: ką daryti, kad grįžus į mokyklą vaiko nepultų ligos?

      August 28, 2023

      Nėštumas ir saulės vonios – kaip tai suderinti?

      August 28, 2023

      Gydytojas V. Morozovas pataria: ką daryti, kad mokinukai rytais žvaliai šoktų iš lovų?

      August 23, 2023
    • Naujienos

      Kas trečias šalies gyventojas dažniausiai geria sultis, sulčių gėrimus ar nektarus

      August 28, 2023

      1 iš 4 vaikų Lietuvoje patiria patyčias: žmonėms trūksta drąsos reaguoti ir jas stabdyti

      August 18, 2023

      Ekologinė problema LSMU mokslininkes įkvėpė sukurti gelį odos vėžio prevencijai

      August 18, 2023

      Pradėjo veikti pirmieji Lietuvoje paštomatai vaistinėse – sutrumpins klientų eiles

      August 11, 2023

      Pažangesnei burnos higienai – LSMU studento sukurtas ergonomiškas ir ekologiškas dantų šepetėlis

      August 11, 2023
    • Ligos

      Vaikų gydytoja: dažniausios vaikų infekcinės ligos atostogų užsienyje metu – kaip jų išvengti?

      July 14, 2023

      Kuo pasidomėti prieš atostogas užsienyje: turistams grasina ir primirštos ligos

      July 3, 2023

      Prasčiau girdite? Kokių taisyklių reikėtų laikytis, norint išvengti klausos sutrikimų

      June 28, 2023

      Kardiologai kreipėsi į Seimą: prašo imtis veiksmų, galinčių sumažinti mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų

      June 19, 2023

      Įminti kontaktinio dermatito paslaptis – dėl ligos tenka keisti ir profesiją

      June 14, 2023
    • Vaistai

      Vaistininkė: sąnarių ligų maisto papildais nepagydysite

      March 14, 2023

      Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

      March 14, 2023

      Pasitikrinkite, ar mokate rūšiuoti vaistus: 5 esminės taisyklės

      March 14, 2023
    • Patarimai

      Kas padės užklupus dehidratacijai – paprastas vanduo ar specialūs funkciniai gėrimai?

      August 18, 2023

      Nerūdijantis plienas: savybės, pritaikymas ir privalumai

      August 8, 2023

      Magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas: ką pravartu žinoti?

      August 4, 2023

      Saulės vitaminas: kaip įgauti reikalingą jo kiekį ir ką daryti, kai saulė nelepina?

      July 27, 2023

      Ligonių kasos pataria: tai aktualu žinoti grįžtantiems į Lietuvą

      July 27, 2023
    • Video

      Sveikatos patarimai: širdies ir kraujagyslių ligos

      March 14, 2023

      Širdies ligos: kaip saugoti ir tausoti širdį

      March 14, 2023
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Home»Sveikas maistas»LSMU komanda sukūrė inovatyvų sveiką užkandį
    Sveikas maistas

    LSMU komanda sukūrė inovatyvų sveiką užkandį

    LukasBy LukasAugust 11, 2023No Comments3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkių komanda, vadovaujama Ingos Matulytės, sėkmingai vysto klasikinio batonėlio augalinės kilmės alternatyvą be pridėtinio cukraus. Tikimasi, jog per artimiausius dvejus metus pavyks baigti MTEP produkto vystymą ir jis pasieks prekybos centrų lentynas bei taps natūralia alternatyva rinkoje esantiems maisto papildams.

    „Aiškios etiketės“ siekia per maistingesnę sudėtį

    Produkto kūrėjos pabrėžia, kad šiuolaikinio žmogaus racione dažnai trūksta baltymų, o cukraus kiekis populiariausiuose užkandžių batonėliuose yra perteklinis. LSMU mokslininkės, kurdamos augalinio pagrindo maisto papildą „Plantagenas“, siekia spręsti šią problemą ir į sudėtį įtraukia natūralias skaidulines medžiagas, baltymus ir vitaminus. Mokslininkės dalijasi, kad produkto pavadinimą įkvėpė visiems žinomas „Hematogeno“ batonėlis, kurio koncepcijos tobulinimas tapo produkto vystymo atspirties tašku. Kaip vienas kertinių „Hematogeno“ trūkumų pabrėžiamas sudėtyje esantis itin didelis cukraus kiekis, kuris sumažina gaunamą energetinę vertę.


    „Plantageno“ išskirtinumas – maistinga sudėtis, kuri pasižymi sveikatai naudingu poveikiu. Šis batonėlis bus gaminamas tik iš augalinės kilmės ingredientų: kakavos pupelių ar tikro juodojo šokolado, gausaus antioksidantų ir smegenis stimuliuojančių medžiagų; vitaminų ir skaidulų kupinų daržovių miltelių; natūralių saldiklių – datulių, kuriose gausu mikro ir makroelementų ir kt. Natūraliais produktais papildyta sudėtimi siekiama „aiškios etiketės“, kurioje būtų naudojama kuo mažiau ingredientų ir užtikrinama, kad sudedamosios dalys būtų lengvai atpažįstamos vartotojo.

    Kokybiška alternatyva vegetarams ir veganams

    2019 metais Jungtinėje Karalystėje atliktoje nepriklausomoje apklausoje buvo nustatyta, kad maždaug 28 proc. veganų ir 13 proc. vegetarų trūksta vienos ar daugiau maistinių medžiagų, tarp kurių – vitaminas B12, omega–3 riebalų rūgštys ir pan.

    Pasak „Plantageno“ kūrėjų, žmonių, pasirenkančių vegetarišką ar veganišką mitybą, pasaulyje sparčiai daugėja, tačiau daugumoje populiariųjų gamintojų batonėlių dažnai naudojamos gyvulinės kilmės medžiagos, kurios siaurina minėtos tikslinės grupės pasirinkimo galimybes. Net atsiradus didesniam pasirinkimui, maisto papildų sudėtis varijuoja negausiai, nes skirtingi gamintojai kuria labai panašius produktus, kur dažniausiai skiriasi tik baltymų ir saldiklių kiekis.

    Šią problemą „Plantageno“ kūrėjos sprendžia naudodamos tik augalinės kilmės sudedamąsias medžiagas be jokio pridėtinio cukraus. Mokslininkių kuriamas produktas siekia patenkinti tiek augalinės mitybos, tiek sveikos gyvensenos propaguotojų poreikius, nes batonėlis bus praturtintas augaliniais baltymais, skaidulinėmis medžiagomis ir vitaminais.

    Batonėlio sudėtis natūrali ir tinkama visų grupių vartotojams, nes organizmui reikalingi mikro- ir makroelementai gaunami tik iš vaisių, uogų bei daržovių. „Plantageno“ autorės siekia, kad produktas tenkintų įvairesnius klientų poreikius ir būtų lengvai vartojamas.

    Ateities planuose – komercinė gamyba

    Šiuo metu „Plantageno“ batonėliai dar kuriami, o idėjos autorė dr. Inga Matulytė kartu su idėjos vystytoja Jurga Andrėja Kazlauskaite per artimiausius dvejus metus planuoja užbaigti tiriamuosius darbus ir sukurtą produktą komercializuoti kaip maisto papildą.

    Parengta pagal projektą „Lietuvos sveikatos mokslų universiteto žinių komercinimo ir technologijų perdavimo plėtra (LSMU-TTO2)“, projekto Nr. 13.1.1-CPVA-K-703-04-0010.

    Inga Matulytė LSMU
    Lukas

    Taip pat skaitykite:

    Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes

    August 28, 2023

    Jei norite sveikų akių, odos ir širdies, metas prisiminti vieną populiarų vasaros vaisių

    August 28, 2023

    Aviečių metas: gydytoja dietologė atskleidė, kokią naudą turi šios uogos (receptas)

    August 24, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Ar jau skaitėte?
    Sveikata

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    By LukasAugust 29, 20230

    Netrukus po vasaros atostogų sugūžės į mokslus sugrįžę studentai. Įsivažiavus į paskaitų, seminarų bei atsiskaitymų…

    Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes

    August 28, 2023

    Odos iššūkiai kas antras Lietuvos gyventojas susiduria su odos sausumu, nepaisant to, drėkinamojo kremo nenaudoja net trečdalis

    August 28, 2023

    I. Kavaliauskaitė: „Sėkmė dažniau nusišypso tiems, kurie šypsosi jai“

    August 28, 2023
    Reklama
    Apie mus
    Apie mus

    Sveikata, vaistai, ligos - tai mūsų gyvenimo dalis. Sužinokite visas naujienas vienoje vietoje. Kokybiška informacija mąstantiems žmonėms.

    Kontaktai:

    El.paštas:: labas@sveikataplius.lt

    © 2023 Kopijuoti draudžiama

    Naujienos
    • Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba
    • Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes
    • Odos iššūkiai kas antras Lietuvos gyventojas susiduria su odos sausumu, nepaisant to, drėkinamojo kremo nenaudoja net trečdalis
    • I. Kavaliauskaitė: „Sėkmė dažniau nusišypso tiems, kurie šypsosi jai“
    • Kas trečias šalies gyventojas dažniausiai geria sultis, sulčių gėrimus ar nektarus

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.