Close Menu
Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Karštos naujienos

    Medicininis metalas: kuo jis ypatingas?

    September 27, 2023

    Dantų tiesinimas kapomis: Alternatyva išaukštintai šypsenai

    September 20, 2023

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    August 29, 2023
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    • Straipsnio talpinimas
    • Pradžia
    • Sveikata

      Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

      August 29, 2023

      Nuolat norite ko nors saldaus? Jums gali trūkti chromo

      August 28, 2023

      Mokslo metai jau čia pat: ką daryti, kad grįžus į mokyklą vaiko nepultų ligos?

      August 28, 2023

      Nėštumas ir saulės vonios – kaip tai suderinti?

      August 28, 2023

      Gydytojas V. Morozovas pataria: ką daryti, kad mokinukai rytais žvaliai šoktų iš lovų?

      August 23, 2023
    • Naujienos

      Kas trečias šalies gyventojas dažniausiai geria sultis, sulčių gėrimus ar nektarus

      August 28, 2023

      1 iš 4 vaikų Lietuvoje patiria patyčias: žmonėms trūksta drąsos reaguoti ir jas stabdyti

      August 18, 2023

      Ekologinė problema LSMU mokslininkes įkvėpė sukurti gelį odos vėžio prevencijai

      August 18, 2023

      Pradėjo veikti pirmieji Lietuvoje paštomatai vaistinėse – sutrumpins klientų eiles

      August 11, 2023

      Pažangesnei burnos higienai – LSMU studento sukurtas ergonomiškas ir ekologiškas dantų šepetėlis

      August 11, 2023
    • Ligos

      Vaikų gydytoja: dažniausios vaikų infekcinės ligos atostogų užsienyje metu – kaip jų išvengti?

      July 14, 2023

      Kuo pasidomėti prieš atostogas užsienyje: turistams grasina ir primirštos ligos

      July 3, 2023

      Prasčiau girdite? Kokių taisyklių reikėtų laikytis, norint išvengti klausos sutrikimų

      June 28, 2023

      Kardiologai kreipėsi į Seimą: prašo imtis veiksmų, galinčių sumažinti mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų

      June 19, 2023

      Įminti kontaktinio dermatito paslaptis – dėl ligos tenka keisti ir profesiją

      June 14, 2023
    • Vaistai

      Vaistininkė: sąnarių ligų maisto papildais nepagydysite

      March 14, 2023

      Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

      March 14, 2023

      Pasitikrinkite, ar mokate rūšiuoti vaistus: 5 esminės taisyklės

      March 14, 2023
    • Patarimai

      Medicininis metalas: kuo jis ypatingas?

      September 27, 2023

      Dantų tiesinimas kapomis: Alternatyva išaukštintai šypsenai

      September 20, 2023

      Kas padės užklupus dehidratacijai – paprastas vanduo ar specialūs funkciniai gėrimai?

      August 18, 2023

      Nerūdijantis plienas: savybės, pritaikymas ir privalumai

      August 8, 2023

      Magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas: ką pravartu žinoti?

      August 4, 2023
    • Video

      Sveikatos patarimai: širdies ir kraujagyslių ligos

      March 14, 2023

      Širdies ligos: kaip saugoti ir tausoti širdį

      March 14, 2023
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Home»Sveikas maistas»Svyrant serbentų šakoms – vitaminų kupinas receptas: mažina cholesterolį ir gerina virškinimą
    Sveikas maistas

    Svyrant serbentų šakoms – vitaminų kupinas receptas: mažina cholesterolį ir gerina virškinimą

    LukasBy LukasAugust 1, 2023No Comments4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Serbentų sezonui besibaigiant, vertėtų nepraleisti paskutinės progos papildyti savo racioną vitaminų bei mineralų gausa. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios uogos pasižymi lėtinį uždegimą slopinančiomis medžiagomis. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, nuėmus serbentų derlių, juos galima konservuoti – taip galėsite mėgautis išskirtiniu uogų skoniu ištisus metus. Be to, kulinarijos technologai kviečia derinti saldžius kepinių skonius su rūgštelės akcentais išmėginant karamelės ir raudonųjų serbentų pyrago receptą.

    Galima vartoti pagal sveikatos poreikius

    Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad visų trijų – raudonos, baltos ir juodos – spalvų serbentai savo sudėtyje turi magnio, kalio, kalcio, cinko, geležies, taip pat vitaminų A, B ir C.


    „Visų rūšių serbentai pasižymi gerosiomis savybėmis. Juos vartoti galite ir pagal savo organizmo poreikius: jei reikalingos medžiagos, slopinančios uždegimines reakcijas ar koreguojančios cholesterolio lygį, tai galite į mitybą įtrauki juoduosius serbentus. Juose esantis antocianinas ne tik padės su minėtomis problemomis, bet ir pagelbės virškinimo sistemos organams: kepenims, kasai bei bendrai pagerins virškinimo procesą. Be to, kitos medžiagos – oksikurmarino – galima rasti raudonuosiuose serbentuose, kurie normalizuoja kraujo krešėjimą. Tai svarbu infarkto profilaktikai“, – pažymi gydytoja dietologė.

    Galima valgyti nors ir kasdien

    Pasak ekspertės, vartojant serbentus, kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alergija, todėl reikėtų stebėti savo organizmo pojūčius: „Po žarnyno operacijų ar žarnyno ligų paūmėjimo ne visuomet iškart galima valgyti šviežias uogas. Be to, klaidinga manyti, kad uogų galima prisivalgyti metams į priekį. Tos naudingosios medžiagos, kurios yra uogose, veikia čia ir dabar – deja, jų prisikaupti organizme neišeina. Valgant serbentus taip pat svarbu jausti saiką ir neviršyti 200–300 gramų normos per dieną.“

    Taip pat gydytoja dietologė pažymi, kad geriausias būdas konservuoti užderėjusius serbentus – juos šaldyti: „Uogas galima šaldyti tiesiog nuplautas ir nudžiovintas, bet taip pat jos gali būti trinamos ir tikrai nebūtina dėti papildomai cukraus ar kitų priedų. Nors dalis maistinių medžiagų šaldymo metu prarandama, vis tiek išlieka žmogui naudingas kiekis antioksidantų, polifenolių bei mineralinių medžiagų.“

    Gardinkite įvairius patiekalus

    Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, tradiciškai serbentai yra desertų, ypač – pyragų, šerbetų ir ledų – sudedamoji dalis, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje jie dažnai naudojami ir kaip pikantiškų mėsos patiekalų garnyras.

    „Kadangi serbentai prinoksta vasarą, tuomet geriausias metas juos valgyti šviežius, o nuėmus derlių galima konservuoti, gaminti gardžias uogienes bei sirupus, kurie leis mėgautis išskirtiniu serbentų skoniu ištisus metus. Be to, švieži serbentai puikiai tinka gardinti vasariškoms salotoms su žalumynais, kruopomis, pankoliais ir kedro riešutais. Dėl savo malonios rūgštelės serbentai tinkami ir padažams gaminti – jie gali būti tiek saldūs, tiek ir pikantiško skonio. Šios uogos taip pat dera prie žvėrienos kepsnių ar riebesnių patiekalų, o serbentų užtepėlė suteiks gaivumo ir sūrio užkandžiams“, – pasakoja specialistė.

    Taip pat, pasak O. Suchočevos, šviežių arba džiovintų serbentų galima dėti į duonos, bandelių, keksiukų, sausainių, biskvitinių pyragų, bandelių, blynų ar vaflių tešlą arba naudoti kaip įdarą pyragams bei pyragaičiams. Be to, serbentų sultys puikiai tinka visų rūšių gėrimams ruošti: „Neskubėkite išmesti ir serbentų lapų: iš jų pasigaminsite gardžią bei sveikatai naudingą arbatą. Taigi, serbentų panaudojimas kulinarijoje – išties platus.“


    O. Suchočeva priduria, kad tiek šviežių, tiek šaldytų serbentų galima rasti ir „Rimi“ prekybos centruose. Norintys suspėti pasimėgauti uogose esančia vitaminų gausa bei sutaupyti, gali tą daryti iš anksto planuodami pirkinius ir pasinaudodami„Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

    Kulinarijos technologai kviečia palydėti besibaigiantį uogų sezoną su karamelės ir raudonųjų serbentų receptu.
    Karamelinis pyragas su raudonaisiais serbentais

    RECEPTAS

    Tešlai reikės:

    125 g sviesto „Rimi Basic“;
    100 g cukraus;
    100 g avižinių dribsnių „I love eco“;
    200 g kvietinių miltų „Rimi“;
    1 šaukštelio cinamono.
    Karamelės įdarui reikės:
    300 ml pasterizuotos grietinėlės, 35 % rieb., 0,5 l;
    150 ml šviesaus agavų sirupo „I love eco“;
    150 ml cukranendrių cukraus;
    1.5 šaukštelio vanilinio cukraus;
    75 g sviesto „Rimi Basic“;
    0.5 druskos dribsnių „ICA“.

    Patiekimui reikės:

    200 g plakamosios grietinėlės 35 %;
    300 g raudonųjų serbentų.

    Gaminimo eiga:

    1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
    2. Ištirpinkite sviestą. Sumaišykite su cukrumi ir avižiniais dribsniais.
    3. Sumaišykite miltus ir cinamoną ir supilkite į avižinių dribsnių masę. Suminkykite į tešlą.
    4. Tešlą įspauskite į riebalais išteptą, 22 cm skersmens, formą su nuimamu kraštu. Suformuokite tešlos kraštus apie 4 cm į viršų. Įdėkite į šaldytuvą 30 minučių.
    5. Kepkite pyrago pagrindą 10 minučių orkaitės viduryje. Leiskite atvėsti.
    6. Puode užvirkite grietinėlę, sirupą ir cukrų. Leiskite virti apie 20 minučių. Retkarčiais pamaišykite. Norėdami įsitikinti, kad karamelė paruošta, įmeskite šiek tiek karamelės į stiklinę šalto vandens. Ji turi būti minkšta ir lengvai formuojama, bet ne skysta.
    7. Nuimkite puodą nuo ugnies. Įmaišykite vanilinį cukrų ir gabalėliais supjaustytą sviestą. Leiskite beveik visiškai atvėsti.
    8. Supilkite karamelę į pyrago pagrindą. Pabarstykite druskos dribsniais. Laikykite šaldytuve bent 1 val.
    9. Elektriniu plaktuvu išplakite grietinėlę iki standumo. Sudėkite į dubenį ir pabarstykite cinamonu. Papuoškite pyragą raudonaisiais serbentais. Patiekite su plakta grietinėle.
    Skanaus!

    Edita Gavelienė Olga Suchočeva Rimi
    Lukas

    Taip pat skaitykite:

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    August 29, 2023

    Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes

    August 28, 2023

    Jei norite sveikų akių, odos ir širdies, metas prisiminti vieną populiarų vasaros vaisių

    August 28, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Ar jau skaitėte?
    Patarimai

    Medicininis metalas: kuo jis ypatingas?

    By AdministracijaSeptember 27, 20230

    Medicininiai metalai yra specialios metalų lydinių grupės, kurios naudojamos medicinoje dėl jų ypatingų fizinių ir…

    Dantų tiesinimas kapomis: Alternatyva išaukštintai šypsenai

    September 20, 2023

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    August 29, 2023

    Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes

    August 28, 2023
    Reklama
    Apie mus
    Apie mus

    Sveikata, vaistai, ligos - tai mūsų gyvenimo dalis. Sužinokite visas naujienas vienoje vietoje. Kokybiška informacija mąstantiems žmonėms.

    Kontaktai:

    El.paštas:: labas@sveikataplius.lt

    © 2023 Kopijuoti draudžiama

    Naujienos
    • Medicininis metalas: kuo jis ypatingas?
    • Dantų tiesinimas kapomis: Alternatyva išaukštintai šypsenai
    • Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba
    • Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes
    • Odos iššūkiai kas antras Lietuvos gyventojas susiduria su odos sausumu, nepaisant to, drėkinamojo kremo nenaudoja net trečdalis

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.