Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Karštos naujienos

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    August 29, 2023

    Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes

    August 28, 2023

    Odos iššūkiai kas antras Lietuvos gyventojas susiduria su odos sausumu, nepaisant to, drėkinamojo kremo nenaudoja net trečdalis

    August 28, 2023
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    • Straipsnio talpinimas
    • Pradžia
    • Sveikata

      Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

      August 29, 2023

      Nuolat norite ko nors saldaus? Jums gali trūkti chromo

      August 28, 2023

      Mokslo metai jau čia pat: ką daryti, kad grįžus į mokyklą vaiko nepultų ligos?

      August 28, 2023

      Nėštumas ir saulės vonios – kaip tai suderinti?

      August 28, 2023

      Gydytojas V. Morozovas pataria: ką daryti, kad mokinukai rytais žvaliai šoktų iš lovų?

      August 23, 2023
    • Naujienos

      Kas trečias šalies gyventojas dažniausiai geria sultis, sulčių gėrimus ar nektarus

      August 28, 2023

      1 iš 4 vaikų Lietuvoje patiria patyčias: žmonėms trūksta drąsos reaguoti ir jas stabdyti

      August 18, 2023

      Ekologinė problema LSMU mokslininkes įkvėpė sukurti gelį odos vėžio prevencijai

      August 18, 2023

      Pradėjo veikti pirmieji Lietuvoje paštomatai vaistinėse – sutrumpins klientų eiles

      August 11, 2023

      Pažangesnei burnos higienai – LSMU studento sukurtas ergonomiškas ir ekologiškas dantų šepetėlis

      August 11, 2023
    • Ligos

      Vaikų gydytoja: dažniausios vaikų infekcinės ligos atostogų užsienyje metu – kaip jų išvengti?

      July 14, 2023

      Kuo pasidomėti prieš atostogas užsienyje: turistams grasina ir primirštos ligos

      July 3, 2023

      Prasčiau girdite? Kokių taisyklių reikėtų laikytis, norint išvengti klausos sutrikimų

      June 28, 2023

      Kardiologai kreipėsi į Seimą: prašo imtis veiksmų, galinčių sumažinti mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų

      June 19, 2023

      Įminti kontaktinio dermatito paslaptis – dėl ligos tenka keisti ir profesiją

      June 14, 2023
    • Vaistai

      Vaistininkė: sąnarių ligų maisto papildais nepagydysite

      March 14, 2023

      Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

      March 14, 2023

      Pasitikrinkite, ar mokate rūšiuoti vaistus: 5 esminės taisyklės

      March 14, 2023
    • Patarimai

      Kas padės užklupus dehidratacijai – paprastas vanduo ar specialūs funkciniai gėrimai?

      August 18, 2023

      Nerūdijantis plienas: savybės, pritaikymas ir privalumai

      August 8, 2023

      Magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas: ką pravartu žinoti?

      August 4, 2023

      Saulės vitaminas: kaip įgauti reikalingą jo kiekį ir ką daryti, kai saulė nelepina?

      July 27, 2023

      Ligonių kasos pataria: tai aktualu žinoti grįžtantiems į Lietuvą

      July 27, 2023
    • Video

      Sveikatos patarimai: širdies ir kraujagyslių ligos

      March 14, 2023

      Širdies ligos: kaip saugoti ir tausoti širdį

      March 14, 2023
    Sveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligasSveikataplius.lt – Apie sveikatą ir ligas
    Home»Sveikas maistas»Nepelnytai užmirštos, bet itin naudingos: kada reikėtų prisiminti šį lietuviškų sodų vaisių?
    Sveikas maistas

    Nepelnytai užmirštos, bet itin naudingos: kada reikėtų prisiminti šį lietuviškų sodų vaisių?

    LukasBy LukasAugust 18, 2023No Comments4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Pasaulyje yra daugiau kaip 2 000 slyvų veislių, kurių kiekviena pasižymi unikaliu skoniu, dydžiu ir spalva. Jų būna tiek raudonų ar violetinių, tiek geltonos ar žalios spalvos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie vaisiai dėl savo maistinių medžiagų gali ne tik praturtinti mitybą, bet ir sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors slyvos perkamiausios vasaros sezono metu, jų prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Tad kulinarijos technologai kviečia pasinaudoti proga iš sezono gėrybių pasigaminti gardų slyvų pyragą.

    Gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką

    Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad šviežių ir džiovintų slyvų vartojimas turėtų skirtis, atsižvelgiant į organizmo poreikius: „Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti šviežias slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio. Tačiau tai lemia fruktanai ir sorbitolis, kurio randama džiovintose, o ne šviežiose slyvose. Taip pat, lyginant su šviežiomis, džiovintos slyvos turi gausiau tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina žarnyno motoriką. Todėl džiovintas patariama vartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas. Bendrai slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7–8 vaisių per dieną.“

    Slyvos, pasak dietologės, yra labai maistingos ir naudingos sveikatai. „Jose daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, šiek tiek vario ir cinko. Be to, slyvos pasižymi vitaminais A, B ir C, jose taip pat randama folatų, karotinoidų ir fenolio junginių. Tiesa, reikėtų atsižvelgti į tai, kad lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų turi 57 kcal“, – atkreipia dėmesį ekspertė.

    Slyvos – puikus pusryčių priedas

    Pasak gydytojos dietologės, slyvas galima valgyti tiek vienas, tiek maišant su kitais vaisiais ar uogomis, iš jų plakti kokteilius ar spausti sultis. Taip pat, anot dr. E. Gavelienės, slyvos puikiai tinka pusryčių patiekalams gardinti: „Pusryčiams galite rinktis graikinį jogurtą, jį paskanindami slyvomis bei granola: jogurtas suteiks baltymų ir probiotikų, o slyvos – natūralaus saldumo ir skaidulinių medžiagų. Taip pat pusryčiams galima rinktis slyvų glotnutį: sutrinkite slyvas su šaldytomis uogomis, bananu, špinatais ir šlakeliu migdolų pieno – taip galėsite dieną pradėti nuo maistingųjų medžiagų kupino kokteilio. Jei mėgstate košes, tai virdami, pavyzdžiui, avižinę košę, galite ją paskaninti slyvomis: nuo karščio jos suminkštės ir išleis natūralias sultis, o avižiniai dribsniai įgaus daugiau skonio.“

    Kaip išlaikyti geros būklės slyvas namuose?

    Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja vienu metu pirkti tiek slyvų, kiek planuojama suvalgyti: „Sunokusios slyvos išlieka ne ilgiau kaip 3–4 dienas. Dėl šios priežasties patartina pirkti tik tokį kiekį, kuris bus iš karto vartojamas. Tačiau jei sode ar darže užderėjo daug slyvų, jas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir išskobkite, o vėliau supjaustykite mažesniais gabalėliais, sudėkite ant padėklo vienu sluoksniu ir greitai užšaldykite, o tada perkelkite į sandarų indą ir vėliau naudokite uogienėms, įdarams ar padažams gaminti.“

    Tačiau jei slyvos dar neprinokusios, galite jas palikti kambario temperatūroje. „Padėjus jas vienu sluoksniu ant stalviršio arba į vaisių dubenį, per kelias dienas sunoks. Taip pat galite įdėti slyvas į popierinį maišelį, kad pagreitintumėte nokimo procesą. Natūralios etileno dujos, kurias išskiria slyvos, bus sulaikytos maišelyje ir padės joms greičiau sunokti. Į maišelį taip pat galite įdėti prinokusį bananą, nes jie išskiria dar daugiau etileno dujų ir gali labiau pagreitinti nokimo procesą“, – pataria specialistė.

    Slyvų rūšių įvairovė

    Komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva sako, kad labiausiai slyvos perkamos vasaros mėnesiais, nors parduotuvėse jomis prekiaujama ištisus metus: „Europoje slyvų sezonas prasideda liepos pradžioje, o pats pardavimų pikas – rugpjūtį. Slyvos mūsų parduotuvių lentynas pasiekia iš Ispanijos, Italijos, Moldovos, Makedonijos, Pietų Afrikos, Čilės bei kitų šalių. Taip pat pastebime, kad šio sezono pirkėjų mėgstamiausios yra „Lepotica“ veislės slyvos.“

    Specialistė primena, kad norintys suspėti pasimėgauti šviežiausiu slyvų derliumi bei sutaupyti, gali tą daryti iš anksto planuodami pirkinius ir pasinaudodami akciniais pasiūlymais bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

    Kulinarijos technologai kviečia pasigaminti gardaus bei kvapnaus keptuvėje kepamo slyvų pyrago.

    RECEPTAS

    Slyvų pyragas, keptas keptuvėje

    Pyragui reikės:

    300 g tamsių slyvų;
    2 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušiniai „RIMI“;
    130 g cukraus „RIMI BASIC“;
    100 ml rapsų aliejaus „RIMI BASIC“;
    200 ml pieno „RIMI BASIC“;
    300 g kvietinių miltų „RIMI“;
    10 g kepimo miltelių;
    30 g sviesto „RIMI BASIC“;
    Vanilės skonio ledų „RIMI BASIC“ patiekimui.

    Gaminimo eiga:

    1. Suminkykite tešlą: sumaišykite kiaušinius, 100 g cukraus, aliejų, pieną, miltus ir kepimo miltelius.
    2. Į didelę keptuvę įdėkite sviesto ir įberkite 30 g cukraus, sudėkite pasirinktus vaisius ir uogas.
    3. Apie 10 minučių kepkite keptuvėje ant viryklės.
    4. Patiekite su ledais.

    Skanaus!

    Edita Gavelienė Naujiena Olga Suchočeva Rimi
    Lukas

    Taip pat skaitykite:

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    August 29, 2023

    Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes

    August 28, 2023

    Odos iššūkiai kas antras Lietuvos gyventojas susiduria su odos sausumu, nepaisant to, drėkinamojo kremo nenaudoja net trečdalis

    August 28, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Ar jau skaitėte?
    Sveikata

    Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba

    By LukasAugust 29, 20230

    Netrukus po vasaros atostogų sugūžės į mokslus sugrįžę studentai. Įsivažiavus į paskaitų, seminarų bei atsiskaitymų…

    Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes

    August 28, 2023

    Odos iššūkiai kas antras Lietuvos gyventojas susiduria su odos sausumu, nepaisant to, drėkinamojo kremo nenaudoja net trečdalis

    August 28, 2023

    I. Kavaliauskaitė: „Sėkmė dažniau nusišypso tiems, kurie šypsosi jai“

    August 28, 2023
    Reklama
    Apie mus
    Apie mus

    Sveikata, vaistai, ligos - tai mūsų gyvenimo dalis. Sužinokite visas naujienas vienoje vietoje. Kokybiška informacija mąstantiems žmonėms.

    Kontaktai:

    El.paštas:: labas@sveikataplius.lt

    © 2023 Kopijuoti draudžiama

    Naujienos
    • Dietologė ragina suklusti studentus: jei kankina nuovargis, mieguistumas bei sunkumas susikaupti – metas susirūpinti mityba
    • Mokslo metams besiruošiant: kaip padėti vaikams pasirinkti sveiką maistą bei ką dėti į priešpiečių dėžutes
    • Odos iššūkiai kas antras Lietuvos gyventojas susiduria su odos sausumu, nepaisant to, drėkinamojo kremo nenaudoja net trečdalis
    • I. Kavaliauskaitė: „Sėkmė dažniau nusišypso tiems, kurie šypsosi jai“
    • Kas trečias šalies gyventojas dažniausiai geria sultis, sulčių gėrimus ar nektarus

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.